LIVE TEXT | Război în Ucraina. Kievul confirmă că ruşii au capturat a doua cea mai mare centrală electrică din Ucraina

LIVE TEXT | Război în Ucraina. Kievul confirmă că ruşii au capturat a doua cea mai mare centrală electrică din Ucraina

UPDATE 06:10 Zelenski, despre noul procuror general al Ucrainei: O persoană cinstită, profesionistă, ştie cum să lucreze sistematic

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, afirmă că noul procuror general al Ucrainei, Andrii Kostin, este "o persoană cinstită, profesionistă", care "ştie cum să lucreze sistematic".

"Societatea consideră că asigurarea tuturor celor necesare pentru ca Rusia să fie făcută responsabilă pentru război este una dintre cele mai importante sarcini ale sale", adaugă el. Zelenski a vorbit, în mesajul video transmis miercuri noapte, şi despre numirea de către Parlamentul ucrainean a noului procuror general, Andrii Kostin, relatează news.ro.

"Este o persoană cinstită, profesionistă, el ştie cum să lucreze sistematic. Societatea consideră că asigurarea tuturor celor necesare pentru ca Rusia să fie făcută responsabilă pentru război este una dintre cele mai importante sarcini ale sale. Aceasta înseamnă cooperare cu Curtea Penală Internaţională, cu statele partenere care ajută la identificarea unor vinovaţi anume printre militarii ruşi; aceasta înseamnă înregistrarea faptelor crimelor comise de ocupanţi, asigurând o bază de dovezi pentru anchetarea fiecărui criminal de război. Instituţia Procurorului General este una dintre instituţiile cheie care lucrează pentru a face răspunzători toţi criminalii şi torţionarii ruşi pentru crimele împotriva ucrainenilor", a arătat Zelenski.

UPDATE 05:15 Ucraina va auta Europa să reziste presiunii energetice ruse, afirmă Zelenski

Ucraina se pregăteşte să îşi majoreze exporturile de energie electrică către UE. Preşedintele Zelenski a declarat că va creşte exporturile către consumatorii din ţările europene.

"Vom creşte exporturile noastre de energie electrică către consumatorii din Uniunea Europeană", a declarat Volodimir Zelenski în discursul său de miercuri noapte.

"Exporturile noastre ne permit nu numai să ne majorăm veniturile în valută, dar şi să-i ajutăm pe partenerii noştri să reziste presiunii energetice ruse. Vom face treptat din Ucraina o ţară garant al securităţii energetice a Europei", a mai spus Zelenski.

UPDATE 04:00 Ruşii au capturat a doua cea mai mare centrală electrică din Ucraina

Forţele ruse au reuşit să captureze a doua cea mai mare centrală electrică din Ucraina. Conducerea de la Kiev a confirmat că ruşii au capturat centrala electrică de la Vuhlehirsk.

„Au obţinut un mic avantaj tactic – au capturat Vuhlehirsk”, a declarat consilierul prezidenţial Alexei Arestovici, relatează Hotnews.

UPDATE 02:00 Televiziunea de stat din Rusia, impresionată de discursul lui Orban de la Băile Tuşnad

Televiziunea de stat din Rusia a fost impresionată de discursul lui Orban de la Băile Tuşnad şi a difuzat o parte din discursul în care premierul ungar a afirmat că dacă Merkel şi Trump erau la putere, nu ar mai fi fost astăzi război în Ucraina. Realizatorul emisiunii, Vladimir Soloviov, a fost de acord cu premierul ungar, spunând că Donald Trump împărtăşeşte aceleaşi valori cu Putin şi Viktor Orban.

UPDATE 00:00 Ruşii aduc forţe suplimentare în Herson, afirmă un oficial ucrainean

Secretarul Consiliului pentru Securitate Naţională şi Apărare ucrainean, Oleksii Danilov, a spus că Rusia desfăşoară forţe suplimentare în regiunea Herson, care a fost ocupată în mare parte încă de la începutul lunii martie, relatează Libertatea.ro.

„Inamicul îşi retrage numărul maxim de forţe … a început o mişcare foarte puternică a trupelor lor în direcţia Herson, ei retrag forţe suplimentare (pentru a le trimite acolo, n.r.). Ştiu cu siguranţă că trupele noastre plănuiesc să facă tot ce depinde de ele pentru a respecta acele termene stabilite de preşedinte (Volodimir Zelenski, n.r.)”, a afirmat Danilov.

Blinken vrea să discute cu Lavrov, pentru prima oară de la începutul războiului

Secretarul american de stat Antony Blinken şi-a declarat intenţia de a vorbi cu ministrul rus de Externe Serghei Lavrov, pentru prima oară de la începutul războiului din Ucraina. Blinken se aşteaptă la o convorbire telefonică cu omologul său rus în aceste zile pentru a discuta despre o propunere substanţială prezentată Moscovei în urmă cu mai multe săptămâni, dar şi despre acordul recent semnat în Turcia care permite tranzitul cerealelor ucrainene prin Marea Neagră.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Articol dubios despre România apărut în presa de la Budapesta...

2 Maneaua care a înnebunit planeta. Melodia este în centrul unei controverse uriaşe

3 Sfidare fără precedent / Kazahstanul a vândut Statelor Unite 81 de avioane militare de fabricație sovietică, prin intermediul unor firme offshore!

4 Ce se întâmplă în China?

5 VIDEO Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990